“مراقبت کانگرویی”

مراقبت کانگرویی نوعی تماس پوست با پوست بین نوزاد و والدین است که طی آن کودک لخت بوده و فقط پوشک پوشیده است ؛ کودک روی سینه برهنه مادر و یا حتی پدر قرار داده میشود و پشت نوزاد با لباس والدین یا پتو پوشانده میشود . اگر چه این مراقبت عمدتا در بخش نوزادان جهت نوزادان نارس و یا نوزادانی که با وزن کم متولد شده اند استفاده میشود ، اما میتواند برای هر نوزاد دیگری نیز مفید باشد .

فواید مراقبت کانگرویی به شرح زیر میباشد:

  • احساس نزدیکی بیشتر با کودک 
  • کاهش سطح استرس ، گریه و بی قراری نوزاد 
  • تنظیم تنفس ،ظربان قلب و سطح اکسیژن بدن نوزاد 
  • خواب عمیق و منظم نوزاد 
  • کاهش سطح استرس مادر در هنگام شیر دهی 
  • رشد و وزن گیری مناسب نوزاد 
  • کاهش ریسک عفونت برای نوزاد 
  • افزایش بهبودی و احتمال سریع تر ترخیص شدن نوزاد 

 

 

ویروس کرونا و بارداری

سئوال جالبی ست چون عمدتا توصیه میشود در. دوران بارداری مصرف دارو میتواند خطراتی برای جنین داشته باشد بخاطر همین معمولا توصیه میشود دارویی دریافت نکنند،اما واکسنها کمی استثنا هستند،در. بررسی های فعلی واکسنهایی که توسط سازمان بهداشت جهانی توصیه شده است هیچ اثر منفی بر کودک یا مادر نمیگذارد،در مورد واکسن باید خطری که مادر را تهدید میکند با مزایای دریافت آن سنجیده شود.
مادران باردار در. خطر بالاتر ابتلا به بیماری نیستند اما در صورت ابتلا اشکال شدیدتر بیماری در مادران باردار نسبت به زنان غیر باردار در سن مشابه بیشتر خواهد بود.
در صورت ابتلا مادر باردار به کرونا احتمال زایمان زودرس افزایش می یابد و احتمال بستری شدن انها نیز بیشتر است ،احتمال نیاز به دستگاه تنفس مصنوعی نیز بیشتر خواهد بود. و متاسفانه خطر مرگ در مادر باردار مبتلا از یک خانم غیر باردار مبتلا بیشتر هست.
لذا واکسیناسیون یک انتخاب است و این انتخاب را باید سنجید تا اینجا مزایای آن بیشتر از معایب احتمالی آن است و توصیه شده که مادران باردار واکسن دریافت کنند.
در حال حاضر واکسن مناسب برای این دوران سینوفارم میباشد و لازم است تمام مادران باردار پس از ۱۲هفته بارداری جهت تزریق واکسن به پزشک خانواده یا نزدیکترین پایگاه خانه بهداشت خود مراجعه نمایند.
فاصله بین واکسن کرونا با واکسن آنفلونزا یا توام(کزاز-دیفتری)حتی الامکان ۱۴روز میباشد.

بیشترین ماده معدنی که در بدن انسان وجود دارد کلسیم است. کلسیم یک ماده حیاتی برای انقباض و انبساط عروقی، فعالیت ماهیچه ها انتقالات عصبی و ترشح هورمون ها می باشد. ۹۹ درصد کلسیم در استخوان‌ها و دندان‌ها ذخیره شده و ساختمان و عملکرد آنها را موجب می شود‌.

منابع کلسیم؛
غذاها : مهمترین منابع کلسیم لبنیات شامل شیر، ماست و پنیر می باشد علاوه بر منابع غیر لبنیاتی شامل سبزیجات مثل کاهوی سبز، کلم بروکلی میباشد . فقط ۳۰ درصد کلسیم دریافتی جذب می شود و عوامل زیر در جذب کلسیم دخیل هستند:
میزان کلسیم دریافتی؛ هر چه میزان دریافت کلسیم بیشتر باشد جذب آن کاهش می یابد
میزان ویتامین دی؛ در اثر تابش نور خورشید در پوست تولید می شود و یا از طریق مواد غذایی و یا مکمل ها وارد بدن می شود و جذب کلسیم را ممکن میسازد. نوع تغذیه؛ بعضی مواد غذایی حاوی اگزالیک اسید موجود در بعضی سبزیجات به کلسیم باند شده و از جذب آن ممانعت می کند.
مثل اسفناج، سیب زمینی ، مغزها،
دانه ها و سویا.
مصرف همزمان شیر و اسفناج جذب کلسیم را کاهش می دهد

عوامل موثر در دفع کلسیم ؛
سدیم: مصرف زیاد سدیم (نمک) باعث دفع کلسیم از کلیه ها می شود.
کافئین :جذب کلسیم را کاهش و دفع آن را افزایش می دهد.
الکل :جذب کلسیم را از روده کاهش می دهد.

علائم کمبود کلسیم :
بی حسی انگشتان ،کرامپ عضلانی. کاهش شدید اشتها ،تشنج ،لتارژی و ضربان غیرطبیعی قلب.

چه گروه هایی در معرض کمبود کلسیم هستند؟
زنان در سنین منوپوز (یائسگی)،
آمنوره (قطع قاعدگی) ،حساسیت به شیر گاو، گیاهخواران.
استئوپروزیس: حجم توده استخوانی از تولد تا حدود ۳۰ سالگی افزایش پیدا کرده و متراکم تر می شود هرچه حجم توده استخوانی در این سنین بیشتر شود خطر استئوپروزیس در سنین میانسالی کمتر می شود.
استئوپروز یک مشکل بهداشتی مهم در اکثر جوامع بشری است و بیش از ۸۰ درصد افراد مبتلا به پوکی استخوان را زنان تشکیل می دهند.
تحرک، تغذیه مناسب و دریافت کلسیم و ویتامین D کافی در طول زندگی روند ایجاد استئوپروزیس را کند و آن را به تعویق می‌اندازد. ورزش هایی مثل راه رفتن ،دویدن و فعالیت هایی که شخص پاهایش را بلند کند و به زمین بکوبد و همچنین تمام ورزش های مقابله با نیروی ثقل زمین و مقاومتی از پوکی استخوان جلوگیری و به سلامت استخوانی کمک میکند.

پره اکلامپسی و کلسیم؛
یکی از علل مهم مرگ و میر مادری در جهان می باشد مکمل کلسیم در حاملگی خطر بروز پره اکلامپسی را کاهش می‌دهد خصوصاً در کسانی که فقر کلسیم دارند رژیم غذایی مناسب و سالم ؛ باید توجه کنیم که رژیم غذایی سالم مهمترین منبع ریز مغذی ها و مواد لازم برای بدن می باشد و شامل  :
۱.سبزیجات ،میوه ها، غلات کامل، شیر کم چرب و محصولات لبنی کم چرب.
۲.پروتئین شامل غذاهای دریایی، گوشت، مغزها، تخم مرغ، دانه ها ،محصولات سویا کنسرو ساروین یا سالمون که حاوی استخوان نیز باشد
۳. محدود کردن مصرف نمک، شکر و چربی های ترانس و اشباع
۴.مصرف کالری روزانه در حد مورد نیاز و کنترل وزن بدن در حد مطلوب.

بهترین زمان مصرف مکملهای کلسیم شب هاست !
به همراه یک لیوان پر از آب.
خوردن کلسیم با شیر خیلی جذب کلسیم را کاهش میدهد.
بنابراین مصرف کلسیم با لبنیات، چای، قهوه و برخی داروها باید یک تا دو ساعت فاصله داشته باشد.

تکنولوژی جدید در خدمت بانوان: جدیدترین لیزر مخصوص بانوان؛

در سنین یائسگی ناحیه تناسلی بانوان در اثر کاهش تولید هورمون استروژن و از بین رفتن عروق ،کلاژن، الاستین و گلایکوژن موجود در بافت و در نتیجه سخت شدن و کاهش قطر بافت دچار خشکی ،درد و گاها سوزش و خارش می گردد. این امر می‌تواند باعث خشکی و خونریزی و درد هنگام مقاربت گردیده که در پی آن باعث ایجاد مشکلات ناخواسته از جمله تاثیر شدید بر سردی روابط زناشویی می‌گردد. این عارضه بخصوص در بهداشت فردی و سلامت بدن،باعث تغییرات PH بافت و افزایش احتمال رشد میکروب های بیماری زا و احتمال بروز عفونت در ناحیه واژن خواهد شد.

تکنیک های درمان آتروفی ناحیه تناسلی: جراحی پلاستیک ;هزینه نسبتاً بالا و ریسک های مربوط به جراحی و مراقبتهای بعد از آن و نیاز به بیهوشی بخیه,خونریزی و مدت زمان زیاد استراحت مطلق و قادر نبودن به انجام مقاربت تا مدت طولانی حداقل تا دو ماه و مهمتر از همه عدم امکان زایمان طبیعی پس از عمل جراحی برای بسیاری از بانوان بسیار مشکل می باشد

تکنیک های درمان آتروفی ناحیه تناسلی: جراحی پلاستیک ;هزینه نسبتاً بالا و ریسک های مربوط به جراحی و مراقبتهای بعد از آن و نیاز به بیهوشی بخیه,خونریزی و مدت زمان زیاد استراحت مطلق و قادر نبودن به انجام مقاربت تا مدت طولانی حداقل تا دو ماه و مهمتر از همه عدم امکان زایمان طبیعی پس از عمل جراحی برای بسیاری از بانوان بسیار مشکل می باشد

هورمون درمانی؛ با توجه به احتمال بروز سرطان این روش درمان با احتیاط بسیار زیاد انجام می پذیرد چون این روش قطعی و دائمی به حساب نمی آید فرد می بایست برای زمان بسیار طولانی تحت تاثیر این روش درمان قرار گیرد

برای درمان و جلوگیری از موارد فوق توسط چه تکنیکی میتوان به هدف رسید ؟
جدیدترین و موثرترین روش درمان استفاده از لیزر Angela می‌باشد که روشی مطمئن و غیرتهاجمی است و منجر به بازسازی مخاط واژن و تشکیل مخاط با کیفیت مناسب به صورت سرپایی می شود . کاربرد خاص این روش دربیمارانی است که علیرغم بروز عوارض ناشی از آتروفی در مورد مصرف داروهای هورمونی محدودیت دارند نظیر افراد مبتلا به سرطان های رحم و تخمدان یا آندومتریوز.

لیزر co۲ فرکشنال جدیدترین و کاملترین لیزر مخصوص بانوان در دنیا با استفاده از تکنیک منحصر بفرد بافت قدیمی و آسیب دیده را در مدت زمان بسیار کوتاه بدون ایجاد درد و با ایجاد حرارتی هوشمند موجب تحریک فیبروبلاست ها و در نهایت ایجاد کلاژن جدید و عروق در ترمیم و جوانسازی بافت واژن
می شود این پروسه هیچگونه نیازی به عمل جراحی نداشته و حداکثر در مدت ۱۵ دقیقه در مرکز درمانی می توان مشکلات ذیل را باکمترین هزینه درمان نمود:

  • کاهش شلی و خشکی واژن
  • جوان سازی و ترمیم واژن
  • درمان آتروفی واژن بعد از یائسگی _برطرف کردن درد هنگام مقاربت
  • از بین بردن سوزش و خارش واژن _درمان بی اختیاری ادرار که به دنبال افزایش فشارهای شکمی اتفاق می افتد (سرفه ،عطسه و خنده شدید)
  • جوانسازی، سفت کردن و فرم دهی ناحیه تناسلی خارجی در کمترین زمان ممکن

کاهش تیرگی پوست و سفید سازی ناحیه تناسلی:

می‌دانید که بعد از هر بارداری به دلیل تغییرات هورمونی ولو تا حدی تیره تر از قبل شده و این تغییرات ماندگار می باشد. چاقی و کم کاری تخمدان (PCOD) از علل دیگر تیرگی این ناحیه است که با این روش با لایه برداری ملایم و ریزش سلولهای تغییر رنگ یافته می توان تیرگی ناشی از تغییرات هورمونی در این ناحیه را اصلاح نمود و در کنار آن با بازسازی اپیدرم حالت چروک سطحی و افتادگی هم تا حدی اصلاح می‌شود و این ناحیه ظاهر شاداب تری پیدا می کند.

لبیا پلاستی (زیباسازی ناحیه تناسلی خارجی) با توجه به داشتن قلم جراحی می توان از آن برای کوچک کردن و زیبا سازی لبیا استفاده نمود که با این مکانیزم کمترین تخریب به بافت سالم رسیده و مدت زمان مورد نیاز جهت ترمیم بافت به شدت کاهش یافته و در زیبایی جراحی بافت ناحیه لبیا کمکی شایان می نماید.

  • استفاده از لیزر Angela محدودیت سنی ندارد
  • این پروسه در مدت زمان کوتاه در مطب پزشک معالج و بدون نیاز به بیهوشی انجام میشود
  • برای درمان آتروفی و شلی واژن بین ۵ الی ۱۵ دقیقه زمان احتیاج است
  • نتایج بهبود بخش درمانی پس از هفته اول بعد از انجام اولین جلسه احساس میشود
  • توصیه می شود به مدت یک هفته از رفتن به استخر و مقاربت پرهیز شود
  • بنابر نظر پزشکان معالج طول جلسات درمان می تواند تا ۳ جلسه هم انجام پذیرد
  • لیزر Angela تنها روش غیر تهاجمی است که اثر آن حداقل چندین ماه تا چندین سال ماندگار است و در صورت نیاز و صلاحدید پزشک معالج پس از یک تا دوسال یک جلسه درمان مجدد میتوان درنظر گرفت.

جفت در دوران بارداری هورمون‌هایی ترشح می‌کند که می‌تواند منجر به افزایش قند خون مادر شود. در حالت عادی، لوزالمعده برای کنترل این افزایش به اندازۀ کافی انسولین تولید می‌کند ولی اگر این اتفاق نیفتد، سطح قند خون افزایش می‌یابد و منجر به دیابت بارداری می‌شود. اگر به دیابت بارداری مبتلا شوید، تحت نظر پزشک و با انجام کارهایی ساده به منظور کنترل قند خون به صورت روزانه می‌توانید نوزاد سالمی داشته باشید. در این مطلب می‌توانید با خطرات، تشخیص و درمان دیابت بارداری آشنا شوید.

خطرات و عوامل افزایش دیابت بارداری

قند خون بالا در دوران بارداری می‌تواند منجر به رشد زیاد جنین و بزرگ‌جثه ‌شدن نوزاد ‌شود که خود این موضوع می‌تواند مشکلاتی هنگام زایمان ایجاد کند. همچنین کنترل نشدن مناسب دیابت بارداری ممکن است منجر به تولد نوزادی با قند خون پایین، یرقان یا مشکل تنفسی شود. هرچند اگر شما به دیابت بارداری مبتلا باشید، پزشکتان برای کنترل قند خون در طول بارداری به شما کمک خواهد کرد. وجود عوامل زیر احتمال ابتلا به دیابت بارداری را در مادر افزایش می‌دهد:

  • اضافه وزن قبل از بارداری
  • سابقۀ خانوادگی دیابت
  • سابقۀ دیابت بارداری، مرده‌زایی، سقط جنین یا نوزاد درشت با وزن بیش از ۳۴۰۰ گرم در بارداری‌های قبلی
  • سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (pcos)
  • سابقۀ وجود مشکلی با انسولین یا قند خون مانند مقاومت به انسولین، عدم تحمل گلوکز یا پره‌دیابت
  • فشار خون بالا، کلسترول بالا یا بیماری‌های قلبی

تشخیص دیابت بارداری

مادرانی که احتمال ابتلا به دیابت بارداری در آنها بالاست، در اوایل بارداری برای تشخیص دیابت بارداری، غربالگری می‌شوند. این آزمایش که غربالگری دیابت نام دارد در مورد بقیۀ مادران باردار، در هفته‌های ۲۴ تا ۲۸ بارداری انجام خواهد شد. در این غربالگری، آزمایش چالش گلوکز برای مادر تجویز می‌شود. برای انجام این آزمایش، ابتدا باید یک نوشیدنی خیلی شیرین بنوشید و قند خون شما، یک ساعت بعد اندازه‌گیری شود. اگر نتایج آزمایش طبیعی باشد، اما پزشک احتمال ابتلا به دیابت بارداری را در شما بالا بداند، به منظور پیگیری، طی بارداری دوباره آزمایش تکرار خواهد شد، اما اگر نتایج به دست‌آمده در آزمایش چالش گلوکز بالاتر از ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر باشد، برای تشخیص قطعی دیابت بارداری، پزشک برای شما آزمایش تحمل گلوکز سه ساعته یا دو ساعته تجویز خواهد کرد. برای انجام تحمل گلوکز، قبل از آزمایش باید ناشتا و هشت ساعت چیزی نخورده باشید. زمانی که به آزمایشگاه مراجعه می‌کنید، سطح قند خون ناشتای شما بررسی می‌شود. پس از آن باید یک نوشیدنی شیرین را بنوشید و قند خونتان یک، دو و سه ساعت بعد اندازه‌گیری می‌شود. اگر نتایج اندازه‌گیری‌شده، حداقل در دو مورد بیشتر از حد استاندارد باشد، شما مبتلا به دیابت بارداری هستید. از آنجا که آزمایش چالش گلوکز، فقط احتمال ابتلا به دیابت بارداری را نشان می‌دهد و برای تشخیص قطعی نیاز به آزمایش تحمل گلوکز نیز است، در برخی موارد، پزشکان از ابتدا آزمایش تحمل گلوکز را تجویز می‌کنند.

 

چگونگی درمان دیابت بارداری

در صورت ابتلا به دیابت بارداری، برای حفظ سلامت خود و نوزادتان باید قند خون خود را کنترل کنید. به این منظور باید تغییراتی در شیوۀ زندگی خود ایجاد کنید. رعایت نکته‌هایی که در زیر آمده است، می‌تواند به شما در کنترل قند خون و دیابت بارداری کمک کند:

اهمیت ویژه به رژیم غذایی: پزشکتان ممکن است برای تنظیم برنامۀ غذایی مناسب، شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد. این برنامۀ غذایی باید با توجه به دیابت بارداری تنظیم شود تا بتواند کالری و مواد مغذی کافی را برای نوزاد در حال رشدتان فراهم کند. متخصص تغذیه، تعداد کل کالری روزانۀ زنی با قد و وزنتان را به شما خواهد گفت. حدود ۲۲۰۰ تا ۲۵۰۰ کالری در روز برای زنان با وزن متوسط معمول است. اگر اضافه وزن دارید، ممکن است این میزان به حدود ۱۸۰۰ کالری در روز کاهش یابد. متخصص تغذیه، چگونگی حفظ تعادل برنامۀ غذایی را به شما یاد می‌دهد و احتمالاً موارد زیر را به شما پیشنهاد می‌کند:

  • ۱۰ تا ۲۰ درصد کالری خود را از منابع پروتئینی مانند گوشت، پنیر، تخم‌مرغ، غذاهای دریایی و حبوبات دریافت کنید.
  • کمتر از ۳۰ درصد کالری خود را از چربی‌ها دریافت کنید.
  • کمتر از ۱۰ درصد کالری خود را از چربی‌های اشباع دریافت کنید.
  • ۴۰ درصد کالری باقی‌مانده یا بیش‌تر را از کربوهیدرات‌هایی مثل نان، حبوبات، پاستا، برنج، میوه و سبزیجات دریافت کنید.

ورزش و فعالیت بدنی سبک: اگر برای شما و کودک مفید باشد، پزشکتان اضافه کردن ورزش را به برنامۀ عادی هفتگی شما پیشنهاد می‌کند. سعی کنید روزانه فعالیتی سبک تا متوسط به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه انجام دهید تا باعث ‌شود بدنتان بهتر از انسولین استفاده کند و در نتیجه به کنترل سطح قند خون شما کمک شود. در مورد انتخاب و مدت زمان ورزش مناسب با پزشک مشورت کنید.

بررسی قند خون‌: از میزان سطح قند خون خود اطمینان پیدا کنید. این سطح با تغییر در برنامۀ غذایی و ورزش قابل کنترل است. میزان قند خونتان را به شکل منظم، قبل از غذا و یک یا دو ساعت بعد از غذا با دستگاه اندازه‌گیری قند خون خانگی بررسی و آن را ثبت کنید.

اگر با وجود انجام و رعایت این تغییرات در روش زندگی‌تان، قند خون شما همچنان در سطح بالایی باقی بماند، پزشک برای کنترل آن و محافظت از کودکتان قرص‌های کنترل دیابت تجویز می‌کند و اگر قرص‌ها نیز این کار را انجام ندهد، گام بعدی تزریق انسولین است. پزشک ممکن است با توجه به میزان کنترل دیابت و چگونگی پیشرفت دوران بارداری، در جریان آخرین هفته‌ها یا ماه‌های قبل از زایمان، اندازۀ نوزادتان را با دقت تحت نظر بگیرد و برای این کار ممکن است سونوگرافی نیز تجویز کند. درحالی‌که بیشتر زنان مبتلا به دیابت بارداری قادر به زایمان طبیعی هستند، برخی از پزشکان ترجیح می‌دهند زایمان، زودتر از موعد مقرر انجام شود. به همین دلیل، ممکن است عمل سزارین پیشنهاد شود. بعد از زایمان، پزشک سطح قند خون شما را بررسی خواهد کرد تا مطمئن شود به حالت عادی بازگشته است. شش هفته پس از زایمان، سطح قند خون باید دوباره بررسی شود و پس از آن نیز نیاز به بررسی سالانه خواهید داشت.

درمان ناباروری

برخی از مشکلات باروری راحت تر از دیگر درمان ها انجام می شوند برای مثال سن در بارداری بسیار مهم است اگر خانم زیر سن ۳۵ سال تصمیم به بارداری گیرد احتمال باردار شدنش زیاد تر است تا فردی که بعد از سن ۳۵ سالگی تصمیم به بارداری می گیرد .

برای اینکه ناباروری را بخواهیم در زوج بررسی کنید نیاز است که یک سری آزمایش ها از زن و مرد گرفته شود و اینکه علت ناباروری در خانم است یا در آقا .

 

باروری مرد 

درصد موفقیت روش آی یو آی بستگی به سن زن دارد. بنا به آمار و بررسی های انجام شده درصد موفقیت به شکل زیر می باشد:
برای باروری مرد نیاز است که اسپرم تولید شده به مقدار کافی باشد و اسپرم به طور موثر در واژن زن تخلیه شود تا به تخمک منتقل شود برای این منظور از مرد تست های ناباروری گرفته می شود تا تعیین کند که هر کدام از این فرآیند ها به درستی انجام می شود یا خیر ؟

برای بررسی لازم است یک معاینه فیزیکی ( برای بررسی اندام تناسلی مرد ) به صورت عمومی انجام شود . و سپس آزمایش های دیگری از مرد گرفته شود که عبارتست از :

  • تحلیل اسپرم : پزشک یک یا چند نمونه از اسپرم را مورد بررسی قرار می دهد سپس اسپرم را از طریق آزمایش مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد و در بعضی مواقع لازم است اسپرم داخل ادرار بررسی شود .
  • تست هورمون : تست هورمون به وسیله ی آزمایش خون از شما گرفته می شود تا میزان تستوسترون بررسی شود .
  • آزمایش ژنتیک : مشاوره ژنتیک برای بررسی مشکلات ژنتیکی انجام می شود و اینکه آیا نقص ژنتیکی وجود دارد یا خیر ؟
  • بیوپسی بافتی : در بعضی موارد لازم است از بیضه نمونه برداری انجام شود این نمونه برداری کمک می کند که ناهنجاری تشخیص داده شود و سپس بتوانیم با روش و تکنیک IVF درمان صورت بگیرد .
  • تصویر برداری : در برخی موارد لازم است تصویر برداری به منظور تراکم استخوان ، ترانس رکتال ، سونوگرافی بیضه و … انجام شود .

باروری زن

باروری زنان به تخمدان های سالم متکی است. دستگاه تولید مثل باید اجازه دهد که تخمک به لوله های فالوپ انتقال  پیدا کند و با اسپرم برای باروری همراه باشد. تستهای ناباروری زنان برای تعیین اینکه آیا هر کدام از این فرآیندها نقص دارند، آزمایش می شود. ابتدا از زن یک معاینه عمومی به صورت فیزیکی انجام می شود دیگر آزمایش ها عبارتست از :

  • تست تخمک گذاری : با انجام آزمایش خون پزشک سطح هورمون را بررسی می کند و متوجه خواهد شد که آیا تخمک گذاری انجام می شود یا خیر ؟
  • هیستروسالپینگوگرافی: وضعیت رحم و لوله های فالوپ بررسی می شود این روش با اشعه ایکس به رحم شما انجام می شود و برای بررسی اینکه آیا حفره طبیعی است ومایع از لوله های فالوپ خارج می شود  انجام می گیرد .
  • آزمایش ذخیره تخمدان : این تست کمک می کند تا کیفیت و کمیت تخم های موجود تخمک گذاری را تعیین کند. این روش اغلب با تست هورمون در اوایل چرخه قاعدگی شروع می شود.
  • آزمایش دیگر هورمون برای بررسی سطح هورمون های تخمک گذاری و همچنین هورمون های هیپوفیز که پروسه های تولید مثل را کنترل می کنند انجام می شود .

به طور کلی امکان دارد با توجه به وضعیت شما لازم باشد دیگر آزمایش ها انجام شود که عبارتست از :

  • هیستروسکوپی : بر اساس وضعیت شما امکان دارد لازم باشد برای بررسی بیماری لوله رحم یا فالوپ شما هیستروسکوپی انجام شود .برای انجام هیستروسکوپی پزشک یک دستگاه نازک و روشن را از طریق دهانه رحم به داخل رحم وارد می کند تا هر گونه اختلالات بالقوه را مشاهده کند.
  • لاپاراسکوپی : لاپاراسکوپی این عمل جراحی حداقل تهاجمی شامل ایجاد یک برش کوچک زیر ناف شما و قرار دادن یک دستگاه مشاهده و نازک برای بررسی لوله های فالوپ، تخمدان ها و رحم می باشد. لاپاروسکوپی ممکن است اندومتریوز، زخم، انسداد یا بی نظمی لوله های فالوپ، و مشکلات تخمدان و رحم را شناسایی کند.
  • آزمایش ژنتیک : تست ژنتیک به منظور اینکه آیا نقص ژنتیکی باعث ناباروری می شود، کمک می کند.

توجه داشته باشید نیازی نیست که همه ی آزمایش ها به منظور باروری انجام شود لازم است ابتدا شما به پزشک مراجعه کنید و پس از تشخیص پزشک شما تصمیم می گیرد برای تشخیص یا درمان از چه روشی استفاده کنید.

درمان برای مردان

  • گزینه های مردان می تواند شامل درمان مشکلات عمومی جنسی و یا عدم وجود اسپرم سالم باشد. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
    تغییر عوامل فرسودگی شغلی باعث بهبود شیوه زندگی و عوامل رفتاری ، می تواند شانس حاملگی را افزایش دهد.
  • قطع داروهای انتخابی، کاهش و یا حذف مواد مضر، بهبود زمان مقاربت، ایجاد تمرین منظم و بهینه سازی عوامل دیگراست که ممکن است در بعضی موارد شانس باروری را افزایش دهد .
  • بعضی از داروها باعث افزایش اسپرم یا همان تولید اسپرم می شود و ممکن است احتمال ابتلا به بارداری موفق را افزایش یابد این داروها ممکن است عملکرد بیضه را افزایش دهند.
  • جراحی ممکن است قادر به معکوس کردن انسداد اسپرم و بازگرداندن باروری باشد. در موارد دیگر، بهبود جراحی واریکوسل ممکن است شانس کلی برای بارداری را بهبود بخشد.
  • بازیابی اسپرم. زمانی که انزال یک مشکل است یا زمانی که هیچ اسپرم در مایع انزالی وجود ندارد. این تکنیک اسپرم را دریافت می کند، همچنین ممکن است در مواردی که برنامه های کمک باروری برنامه ریزی شده اند و شمارش اسپرم ها کم یا غیر طبیعی باشد، استفاده شوند.

درمان برای زنان

  • تحریک تخمک گذاری با داروهای باروری. داروهای باروری درمان اصلی برای زنانی است که دارای اختلالات تخمک گذاری هستند این داروها تخمک گذاری را تنظیم یا تحریک می کنند.
  • روش IUI روشی است که اسپرم سالم به طور مستقیم در رحم قرار می گیرد در طول زمان تخمک زن یک یا چند تخم مرغ را برای باروری آزاد می کند. بسته به دلایل ناباروری، زمان بندی IUI را می توان با چرخه عادی و یا داروهای باروری هماهنگ کرد.
  • جراحی برای بازگرداندن باروری. مشکلات رحم مانند پولیپ آندومتر، سپتوم رحم یا بافت زخم داخل رحمی می تواند با جراحی هیستروسکوپی درمان شود.

عوارض درمان

عوارض درمان ناباروری ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • حاملگی چند گانه که از شایع ترین عوارض محسوب می شود
  • دیابت حاملگی
  • نوزادان زودرس در معرض خطر افزایش سلامتی و مشکلات رشد هستند. قبل از شروع درمان، با پزشک خود در مورد راههای پیشگیری از بارداری چندگانه صحبت کنید.
  • سندرم تخمدان
  • داروهای باروری برای ایجاد تخمک گذاری می تواند باعث بروز OHSS شود که باعث می شود تخمدان ها متورم و دردناک می شوند. علائم ممکن است شامل درد خفیف شکم، نفخ و حالت تهوع باشد که حدود یک هفته طول می کشد .
  • خونریزی یا عفونت: همانطور که با هر روش تهاجمی، خطر خونریزی یا عفونت وجود دارد خونریزی با عفونت  با تکنولوژی بارداری هم وجود خواهد داشت .

جراحی فیبروم با لاپاراسکوپی

فیبروم عبارتست از تومور خوشخیم که در رحم یا تخمدان یا… اتفاق می افتد. شایع ترین فیبروم، فیبروم لگنی در زنان است که تقریبا در ۵۰ سالگی و یا در سنین باروری (۲۵ سالگی الی ۴۰ سالگی) دیده می شود. این بیماری سلول های ماهیچه ای و دیگر بافت ها را درگیر می سازد. که فیبروم در بسیاری از مواقع باعث نازایی می شود. افزایش وزن و یا چاقی و یا عدم باروری خطر ابتلا به فیبروم در زنان را افزایش می دهد. جراحی فیبروم با لاپاراسکوپی یک روش مناسب برای از بین بردن فیبروم رحم یا … در زنان می باشد.

این روش جراحی، با استفاده از دستگاه لاپاراسکوپ انجام می شود. لاپاراسکوپ یک لوله یا میله ای است که در انتهای آن دوربین کوچکی قرار دارد و این دوربین امکان مشاهده و دسترسی به فیبروم را برای پزشک متخصص فراهم می سازد. پس اینکه فیبروم بوسیله لاپاراسکوپی مشاهده شد، در ناحیه مورد نظر برش ایجاد می شود و سپس در صورت نیاز فیبروم به قطعات کوچکتر تقسیم شده تا خارج شود.

برداشتن فیبروم با لاپاراسکوپی در برخی شرایط بسیار دشوار تر از عمل جراحی باز است اما در بسیاری از مواقع می تواند باروری را برای بیمار حفظ کند. یعنی پس از برداشتن فیبروم با لاپاراسکوپی بیمار توانایی باردار شدن خود را از دست نخواهد داد بلکه می تواند پس از درمان بچه دار شود.

در این عمل زخم های کمتری نسبت به عمل جراحی باز انجام می گیرد لذا دوران نقاهت کوتاه تر خواهد بود و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی بیمار می تواند فعالیت های روزانه خود را بطور طبیعی انجام دهد. همچنین با این شیوه درمان، بیمار درد کمتری را احساس می نماید لذا نیاز زیادی به مصرف قرص ها و دارو های مسکن نخواهد داشت.

قبل از انجام جراحی فیبروم با لاپاراسکوپی

  • این عمل با استفاده از بیهوشی عمومی صورت می گیرد لذا توصیه می شود حداقل ۱۲ ساعت قبل از انجام عمل از خوردن یا نوشیدن خودداری نمایید.
  • توصیه می شود قبل از رفتن به بیمارستان حتما ناحیه مورد نظر را شیو نمایید.
  • حداقل دو هفته قبل از عمل ازمصرف نوشیدنی های الکلی و دخانیات پرهیز کنید. مصرف دخانیات باعث طولانی بودن دوران نقاهت خواهد شد.
  • حداقل یک هفته قبل از عمل از مصرف داروهای رقیق کننده خون مثل آسپرین و… خودداری نمایید.

احساس درد در ناحیه مورد نظر کاملا طبیعی است اما در صورت وجود خونریزی و درد شدید فورا به پزشک خود مراجعه نمایید.

برداشتن رحم با لاپاراسکوپی

برداشتن رحم ممکن است بصورت کامل (تنه، فوندوس، گردن رحم) و یا بصورت جزئی (همه قسمت های رحم به جز گردن رحم) انجام شود. بدیهی است که پس از انجام این عمل، زن دیگر قدرت باروری را نخواهد داشت. این عمل زمانی پیشنهاد می شود که هیچ روش درمانی دیگر، جز برداشتن رحم باقی نمانده باشد.

عمل برداشتن رحم با لاپاراسکوپی، روشی مناسب در برداشتن رحم می باشد. لاپاراسکوپی مزایای زیادی دارد که در این روش چند برش کوچک روی شکم با ابعاد نیم الی یک سانتی متر ایجاد می شود. سپس با استفاده از دوربین و وسایل های تخصصی عمل برداشتن رحم انجام می گیرد. در این عمل از دوربین های بزرگنمای تخصصی استفاده می شود که همین مورد باعث افزایش سطح دقت عمل می شود.

 

قبل از عمل برداشتن رحم با لاپاراسکوپی

  • این عمل نیاز به بیهوشی عمومی دارد، لذا توصیه می شود حداقل ۱۲ ساعت قبل از انجام این عمل از خوردن و آشامیدن هر گونه ماده غذایی خودداری نمایید.
  • در صورتی که از قرص های رقیق کننده خون مثل آسپرین استفاده می نمایید، حداقل یک هفته قبل از انجام عمل، مصرف قرص را قطع نمایید.
  • در صورتی که از دخانیات استفاده می نمایید، حداقل دو هفته قبل از انجام عمل از مصرف دخانیات خودداری نمایید. مصرف دخانیات باعث طولانی بودن دوران نقاهت عمل و بهبودی نیافتن بیمار خواهد شد.
  • توصیه می شود قبل از انجام این عمل استحمام کنید، زیرا پس از هیستروکتومی با لاپاراسکوپی، به مدت حداقل ۴ روز استحمام ممنوع می باشد.

بعد از عمل برداشتن رحم با لاپاراسکوپی

  • توصیه می شود آنتی بیوتیک های تجویز شده را بصورت منظم برای جلوگیری از ایجاد عفونت احتمالی، مصرف کنید.
  • در صورتی که پانسمان ضد آب باشد، می توانید بصورت خیلی کوتاه استحمام کنید. در غیر این صورت حداقل ۴ روز از استحمام خودداری کنید.
  • پس از انجام این عمل، حداقل دو ماه از دستشویی فرنگی استفاده نمایید.
  • پس از برداشتن پانسمان، زخم را هر روز با شامپو بچه شستشو دهید و سپس به خوبی خشک نمایید.
  • برای کشیدن بخیه های زخم عمل، حتما در موعد مقرر به پزشک مراجعه نمایید.
  • در صورت احساس درد شدید می توانید از مسکن های تجویز شده استفاده کنید.
  • پس از انجام این عمل از انجام فعالیت های سنگین و حمل اجسام سنگین خودداری نمایید. دوران نقاهت کامل این عمل ممکن است تا دو ماه طول بکشد.

کوندیلوما آکومیناتا یا زگیل تناسلی یک بیماری مقاربتی می باشد که سبب رشد ضایعات کوچک به رنگ پوست یا صورتی بر روی لابیا در محل ورودی واژن، اطراف یا داخل مقعد می شود. بر اساس گزاشات وارت یا زگیل تناسلی شایع‌ترین بیماری مقاربتی است.  اگرچه زگیل تناسلی هر دو جنس را درگیر می نماید ولی معمولاً در خانم ها بیشتر تظاهر میکند.

علت زگیل تناسلی چیست ؟

زگیل تناسلی در اثر ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)رخ می دهد.  تا کنون بیش از ۱۰۰ نوع از این ویروس شناسایی شده است که میتوانند مشکلات متعددی را ایجاد نمایند. از انواع کم خطر ۶ و ۱۱ شایع‌ترین علل ایجاد زگیل تناسلی هستند و از انواع پرخطر ۱۶ و ۱۸ شایع ترین علل سرطان دهانه رحم می‌باشند.  انواعی که سبب تشکیل زگیل می شوند معمولاً ایجاد سرطان نخواهند کرد. معمولاً ابتلا به HPV در تماس مداوم و مستقیم پوست با پوست ایجاد می شود که شامل تماس جنسی از راه ژنیتالیا از راه دهانی، از راه مقعدی و هر نوع تماس با نواحی ژنیتالیا  حتی تماس دست با نواحی فوق می باشد. بر اساس علم امروز امکان انتقال HPVدر اثر استفاده از توالت فرنگی وجود ندارد.

اکثر  افراد مبتلا به HPV اگرچه ناقل می باشند ولی زگیل قابل مشاهده ندارد. درمان زگیل لزوماً شانس انتقال را کاهش نمی دهد. لذا نه تنها افرادی که زگیل قابل مشاهده دارند بلکه باید تمامی افرادی که از نظر جنسی فعال هستند را به عنوان منبع انتقال HPV در نظر گرفت. زگیل می تواند هفته ها ماه ها یا حتی یک سال بعد از ابتلا به ویروس در بدن نمایان شود، در نتیجه با اطلاعات به دست آمده تا کنون امکان تشخیص ،زمان و نحوه ابتلا به ویروس HPV وجود ندارد

چه افرادی در معرض خطر می باشند؟ هر فردی که زندگی زناشویی را شروع کند در معرض خطر ابتلا به HPV و زگیل تناسلی می باشد.

 عواملی که خطر ابتلا به زگیل تناسلی را افزایش می دهد عبارتند از:  شرکای جنسی متعدد، شروع روابط جنسی خیلی زود به خصوص قبل از ۱۶ سالگی سیگار و مواد مشابه مانند قلیان و پیپ، تغذیه نامناسب ،استرس و عفونت‌های ویروسی همزمان مشابه HIV ,تبخال, FLU. زگیل معمولا به رنگ پوست یا صورتی بوده و می‌تواند سطح صاف یا برجسته با نمای نا منظم داشته باشد معمولاً بر روی لابیا در مدخل واژن و اطراف و داخل مقعد ایجاد می شود. گاها در دهان و حلق نیز دیده می‌شود. اکثر افراد مبتلا بدون علامت هستند. گاها ممکن است خارش ،سوزش یا درد در ناحیه تناسلی ایجاد شود.

تشخیص زگیل تناسلی:

 زگیل تناسلی معمولا در معاینه قابل تشخیص است و اگر مطمئن به تشخیص نباشیم باید از ضایعه بیوپسی تهیه شود.

درمان زگیل تناسلی:

 راههای متفاوتی جهت درمان زگیل تناسلی وجود دارد درمانهای دارویی و درمان‌های جراحی موجود است .باید به خاطر داشته باشید که هر روش درمانی انتخاب شود امکان بازگشت زگیل در عرض چند هفته یا چند ماه پس از درمان وجود دارد علت آن است که درمان زگیل تناسلی به این معنی نیست که خود ویروس پاپیلومای انسانی نیز از بدن خارج شده است یا از بین رفته است.

متأسفانه تعدادی سلول با ظاهری طبیعی در ناحیه ژنیتالیا( ولو و واژن) ویروس را در خود نگه می دارند و در حال حاضر هیچ درمانی که بتواند ویروس را به طور کامل از بدن فرد خارج نماید وجود ندارد. ولی تحقیقات نشان داده که اکثر افراد از طریق سیستم ایمنی شخصی خود می توانند در طی دو سال ویروس و زگیل را از بدن خود خارج کنند .

بهترین درمان زگیل بستگی به این دارد که چه تعداد زگیل و با چه  سایزی برای بدن وجود دارد، در کدام قسمت بدن وجود دارد و ترجیح خود بیمار و پزشک برای انتخاب نوع درمان کدام است .زگیل ها را بخصوص در صورتی که فرد را اذیت نمی کنند می توان بدون درمان رها کرد.

درمانهای طبی :

 شامل کرم یا محلول است که فرد یا پزشک باید برای زگیل به کار ببرند،  تمام این درمان ها معمولاً یک یا چندین نوبت در هفته و برای چندین هفته استفاده می شود تا زمانی که زگیل ها از بین برود.

درمان های جراحی:  شامل درمان هایی است که زگیل برداشته شود یا درمان زگیل تخریب شود فریز کردن، سوزاندن و لیزر. این درمان ها اغلب ترکیبی استفاده می شود برخی از درمان های جراحی را می توان در مطب انجام داد در حالی که انواع دیگر در اتاق عمل انجام میشود درمان‌های جراحی در حاملگی قابل استفاده هستند و ممکن است برای موارد زیر توصیه شود:

  • زگیل هایی که به درمان دارویی پاسخ نمی دهند. 
  • زگیل ها ی بزرگ، به گونه ای که درمان طبی به تنهایی کافی نخواهد بود.
  • زگیل هایی که در واژن مجرای ادرار یا مقعد تشکیل شده باشند.
  • نواحی که علاوه بر زگیل ها تغییرات پیش سرطانی وجود داشته باشد.

سرما درمانی: استفاده از یک ماده شیمیایی برای فریز کردن زگیل است. درمان می تواند در مطب انجام شود و معمولا به هیچ بیهوشی نیاز ندارد.  سرما درمانی اغلب باعث درد در طی مراحل می شود، دیگر اثرات جانبی می تواند شامل تحریک پوست ،ورم،تاول زدن و زخم باشد .  .سرما درمانی را میتوان در طی بارداری استفاده نمود.

حرارت درمانی:  استفاده از انرژی الکتریکی برای سوزاندن زگیل ها است.  درمان معمولا در اتاق عمل با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود.

 برش دادن:  در واقع برداشتن زگیل با استفاده از جراحی است . اکثر افراد در اتاق عمل و با استفاده از بیحسی جهت کنترل درد درمان می شوند. به ندرت، برداشتن باعث درد ، زخم و عفونت می شود.

لیزر :انرژی نوری می باشد که می تواند زگیل ها را از بین ببرد. پزشکانی که لیزر درمانی را انجام می دهند به آموزش خاص و تجهیزات تخصص یافته نیاز دارند. لیزر درمانی در اتاق عمل با استفاده از بیحسی موضعی برای جلوگیری از درد انجام می‌شود . لیزر درمانی بخصوص اگر زگیل های متعدد و پراکنده روی یک ناحیه وسیع تناسلی قرار داشته باشد توصیه می شود.

خطرات

جراحی لیزر شامل زخم، درد و تغییر در پوست( روشن کردن رنگ )می باشد.

نحوه پیگیری زگیل تناسلی :

از بین بردن زگیل ها لزوماً به این معنی نیست که ویروس عامل زگیل HPV نیز از بین رفته است، در صورت برگشت زگیل معمولاً ظرف سه تا شش ماه بعد از درمان این اتفاق می‌افتد این برگشت در زنان با  سیستم ایمنی تضعیف شده (مانند دیابت،HIV یا داروهای خاص(

روش های جلوگیری از زگیل تناسلی; واکسن HPV:

 دو واکسن گارداسیل و گارداسیل ۹

 برای جلوگیری از زگیل های تناسلی در دسترس هستند. گارداسیل به جلوگیری از عفونت ناشی از چهار نوع HPV انواع(۶ ،۱۱، ۱۶ و ۱۸) کمک می‌کند و گارداسیل ۹ علاوه بر چهار نوع فوق از پنج نوع HPV پرخطر دیگر نیز جلوگیری می کند.

این واکسن‌ها به جلوگیری از اکثر موارد زگیل های تناسلی( ناشی ازHPV  ۱۱ و ۶ ) و سرطان دهانه رحم (ناشی از HPV 

۱۶،۱۸ و پنج نوع دیگر HPV) کمک خواهند کرد.

گارداسیل ۹ در آمریکا در حال استفاده می باشد واکسن دیگر cervarix به جلوگیری از عفونت از دو نوع HPV( انواع ۱۶ و ۱۸ )کمک می کند.

 بنابراین به جلوگیری از بیشتر موارد سرطان دهانه رحم کمک میکند اما جلوگیری از زگیل تناسلی را انجام نمی‌دهد ،تمامی واکسن ها ایمن هستند.

تماس جنسی:

 اجتناب از تماس جنسی با افرادی که زگیل تناسلی HPV  دارند می‌توانند خطر آلوده شدن با HPV را کاهش دهد.

 البته این عملی نمی باشد چون بسیاری از افراد آلوده به HPV هیچ زگیل قابل مشاهده ای ندارند. 

کاندوم محافظت کامل در برابر زگیل یا HPV را فراهم نمی‌کند مناطقی که به وسیله کاندوم پوشش داده نمی شوند می تواند HPVرا از یک فرد  به دیگری انتقال دهد.

اگر فردی زگیل  تناسلی یا HPV دارد و در مورد آلوده شدن شریک جنسی خود مضطرب باشد توصیه می‌شود قبل از داشتن رابطه جنسی اطلاعات صادقانه در اختیار وی بگذارد.

 آزمایشی برای بررسی HPV روی  اندام‌های تناسلی وجود ندارد

یک آزمایش برای یافتن HPV روی  دهانه رحم وجود دارد اما نوع HPV ای که  باعث زگیل های تناسلی می شود بررسی نمی شود.

 همان طور که گفته شد HPV دهانه رحم که عامل سرطان می باشد با  HPV اندام تناسلی خارجی که  سبب زگیل می‌شود معمولاً متفاوت است.

 

لاپاراسکوپی کیست تخمدان

كيست تخمدان یک عارضه بسیار شایع در زنان است. کیست ها معمولا بافت های حاوی مایع هستند که درون یا روی تخمدان رشد می کنند که در صورت عدم درمان می تواند باعث ناباروری شود.  این بیماری می تواند موجب دردهای شدید شکمی، اختلالات قاعدگی، رشد موهای زائد، ناباروری و… شود. اگر پزشک متخصص زنان و زایمان مشکوک به وجود کیست باشد پس از انجام آزمایش هایی مثل سونوگرافی و… از وجود آن اطمینان حاصل می نماید و سپس بنا به نوع کیست، درمان را شروع می کند. برداشتن کیست تخمدان با لاپاراسکوپی روشی است که برای درمان کیست انجام می شود.

روش برداشتن کیست تخمدان با لاپاراسکوپی

در این روش برش های کوچکی در دیواره شکم ایجاده شده که از طریق آن دستگاه لاپاراسکوپ وارد شکم می شود. لاپاراسکوپ دستگاهی لوله ای شکل است که در انتهای آن دوربین قرار دارد و اجازه رویت و دسترسی به اعضای داخلی شکم را به پزشک متخصص می دهد. پس از وارد کردن لاپاراسکوپ، گاز وارد شکم می شود تا دیواره های داخلی را از هم باز کند و دسترسی به کیست تخمدان راحت تر باشد. پس از مشاهده مکان دقیق بوسیله لاپاراسکوپ، کیست تخمدان برداشته می شود.

این عمل با بیهوشی عمومی صورت می گیرد و معمولا ۱ الی ۲ ساعت طول می کشد، که در صورت مساعد بودن وضعیت بیمار، شاید بتواند همان روز از بیمارستان مرخص شود. دوران نقاهت این عمل ممکن است ۱ الی ۲ هفته طول بکشد. برای بهبودی سریع توصیه می شود اقدامات زیر را انجام دهید:

  • دستورات و توصیه های پزشک متخصص را جدی گرفته و حتما آن ها را انجام دهید.
  • آنتی بیوتیک های تجویز شده را حتما در موعد مقرر مصرف نمایید تا از بروز عفونت احتمالی جلوگیری شود.
  • قبل از حمام رفتن حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
  • زخم خود را روزانه با آب ولرم و صابون بشویید و خشک نمایید.
  • هنگام خواب و یا استراحت پاهای خود را بالا بگیرید یا چند بالشت زیر پای خود قرار دهید، این کار مانع از ایجاد لختگی خون می شود.
  • در صورتی که درد شدید دارید، می توانید از مسکن هایی مانند ایبوبروفن استفاده کنید.
  • بیمار می تواند فعالیت های طبیعی روزمره خود را پس از دو روز آغاز کند، اما توصیه می شود از انجام فعالیت های سنگین ورزشی به مدت ۲ الی ۶ هفته خودداری نمایید.
  • بهتر است حداقل یک هفته از آمیزش جنسی خودداری شود.